Jak zwalczyć oporność nowotworu
20 lutego 2010, 00:48Naukowcy z Van Andel Research Institute opracowali metodę zwalczania oporności raka jasnokomórkowego nerki na sunitinib - jeden z podstawowych leków blokujących rozwój tego schorzenia.
Mało ofiar, większe zło, dużo ofiar, mniejsze zło
14 września 2010, 11:23Amerykańscy psycholodzy znaleźli potwierdzenie dla słów użytych kiedyś przez Stalina, że pojedyncza śmierć to tragedia, lecz miliony zmarłych to już statystyka. Prof. Loran Nordgren z Kellogg School of Management na Northwestern University i Mary-Hunter Morris z harvardzkiej Szkoły Prawa wyjaśniają, że ludzie oceniają szkodę w oparciu o reakcje emocjonalne i silniej reagują na pojedyncze, możliwe do zidentyfikowania ofiary niż na anonimowy tłum skrzywdzonych.
Pracują nad magnesami przyszłości
21 stycznia 2011, 12:59Chińskie próby szantażowania świata ograniczeniami dostaw metali ziem rzadkich doprowadziły nie tylko do zapowiedzi uruchomienia ich wydobycia w USA i Australii. Zwiększyły również zainteresowanie badaniami, których celem jest zmniejszenie wykorzystywania tego typu metali w produkcji.
Hibernacja na żądanie
29 lipca 2011, 12:36Naukowcom z Uniwersytetu Alaskańskiego w Fairbanks udało się opanować sztukę wprowadzania susła arktycznego w stan hibernacji na żądanie (Journal of Neuroscience).
Odrzuceni szukają pociechy w alkoholu
16 marca 2012, 14:04Pozbawione seksu samce muszek owocowych (Drosophila melanogaster) szukają ukojenia w alkoholu. Prof. Troy Zars, neurobiolog z University of Missouri, uważa, że zidentyfikowanie molekularnych i genetycznych mechanizmów kontrolowania zapotrzebowania na nagrodę może potencjalnie wpłynąć na rozumienie uzależnień od narkotyków i alkoholu u ludzi.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Przeprowadzono 9 przeszczepów macicy od krewnych
14 stycznia 2014, 10:48Dziewięć Szwedek przeszło przeszczep macicy od żyjących krewnych. Zespół doktora Matsa Brannstroma z Uniwersytetu w Göteborgu zamierza w ten sposób sprawdzić, czy po transplantacji chore, które urodziły się bez macicy lub przeszły histerektomię np. z powodu raka szyjki macicy, będą mogły urodzić dzieci.
Uniwersytecki kurs z 'Marnowania czasu w Internecie'
29 października 2014, 15:38Wydział Anglistyki Uniwersytetu Pensylwanii zaprasza studentów na kurs pt. "Marnowanie czasu w Internecie". Początek wiosną przyszłego roku. Prowadzącym ma być prof. Kenneth Goldsmith, znany m.in. z zeszłorocznej próby wydrukowania całej Sieci.
Czarny bez - remedium dla latających na długie dystanse
22 lipca 2015, 11:11Prof. Evelin Tiralongo i dr Shirley Wee z Griffith University zakończyły testy kliniczne, które wykazały, że suplement z czarnego bzu zapewnia pewną ochronę przed występującymi po lotach dalekiego zasięgu objawami ze strony układu oddechowego.
Spróbują odtworzyć sygnał Wow!
31 marca 2016, 05:27W 1977 roku radioteleskop Big Ear zarejestrował słynny sygnał Wow!. To silny sygnał radiowy, który trwał 72 sekundy i pochodził z kierunku, w którym znajduje się gromada kulista M55 w gwiazdozbiorze Strzelca